tisdag 30 juni 2009

Cecilia Ahern, PS I love you

Holly awoke with her head pounding. Her mouth was as dry as Gandhi´s sandal och her vision was imparied. Hello?, she crocked when the phone rang.
Oh good, I'm not the only one, said a desperately ill-sounding vocie on the other end.
Who are you? croaked Holly again.
My name is Sharon, I think, came the reply, although don't ask me who Sharon is beacause I don't know. The man beside me in bed seems to think I know him.
Sharon, what happened last night? Please enlighten me.
Alcohol happened, said Sharon drowsily, lots and lots of alcohol.
Any other information?
Nope.
Know what time it is?
Two o'clock.
Why are you ringing me at this hour of the morgning?
It's the afternoon, Holly.
Oh. How did that happen?
Gravity or somthing. I was out that day from school.


Detta är en urgullig bok för dig som inte har hittat drömboken att läsa på stranden eller i hängmattan. Du har så rätt Elisabeth, jag gillar verkligen denna bok. Den påminner mig en del om Marian Keyes serie om den tokiga familjen från Irland. PS I love you är dock djupare och handlingen kretsar kring hur du plockar upp bitarna efter att en händelse har gjort att livet vänts upp och ner, om stark vänskap och hur man går vidare när den största kärleken slutat existera. Jag blir lite förvånad över slutet, hade väntat mig det klassiska men accepterar det med öppna armar.
Att betyget inte blir högre beror på att jag antagligen blivit skadad av att ha sett filmen först. Vilket ytterligare är ett exempel på att bra filmer skapas av ännu bättre böcker.

Betyg: 7

Spänning: 3
Humor: 7
Kärlek: 7
Sorglig: 8

måndag 29 juni 2009

David Baldacci, Förrädarna

Den tredje boken av Baldaccis där han skildrar fantastiska äventyr med Kamelklubben. Än en gång är medlemmarna Oliver, Ruben, Milton och Caleb ute på hal is. Vi får också återse Annabella och secret service agenten Alex. Denna bok tar vid där Samlarna avslutades. Annabella är fortfarande jagad av kasinoägaren Jerry Bagger efter att hon lurade av honom 40 miljoner. Olivers förflutna som lönnmördare åt den amerikanska regeringen hinner ifatt honom och alla hans vänner hotas till livet. Baldacci forsätter att briljera med sina konspirationsteorier i makten korridorer i ett av världens mäktigaste land. En av smakbitarna är att USA låg bakom morden på två av Sovjets presidenter under det kalla kriget. Detta är en lysande thriller med snabbt tempo och oväntade vändningar. Jag faller direkt för de individuella karaktärernas personligheter. Min önskan är att Oliver ska bli 30 år yngre och klättra uppför mitt fönster och ta mig med på något spännande äventyr. Nåja, dagdrömma kan man ju J. Det oväntade slutet tog andan ur mig.

Betyg: 7

Spänning: 7
Humor: 3
Kärlek: 0
Sorglig: 4

lördag 27 juni 2009

Anna Jansson, Först när givaren är död

Huvudet sprängde. Huden sveddes. "Hjälp mig! Snälla någon, hjälp!" Luften var tjock som sirap och kunde omöjligt tränga ut. Den stockade sig djupt ned i bröstet medan det kändes som om huden flåddes av henne med taggiga knivar. Hon var blind. Ögonen brann som eld. Hon samlade sig i en sista ansträgning. Det måste gå. Med all sin kraft försökte hon sparka upp dörren. Den gick inte att rubba. Hettan var olidlig. Ångan brände huden. Det sved som kaustiksoda. Hon skrek högt i panik.

Att jag först började läsa Anna Jansson deckarberättelser om Maria Wern berodde på att hennes namn påminde så mycket om mitt. Hennes debut, Stum sitter guden är fortfarande en av mina favorit från en svenskdeckarförfattare. Sedan dess har hon tyvärr inte lyckats nå upp till mina förväntningar. Det var nära med Silverkronan. Först när givaren är död är tyvärr inget undantag, den är tråkig och intetsägande. En gång väcktes mitt fulla intresse, vilket varade under ca 4 sidor.. Det inträffade när författarinan går in på historiska teorirer om Birkas placering i historien dvs. var staden verkligen belägen vid Björkö eller borde den inte ha existerat på självaste Gotland. Grunden för iden bygger på att de största och flesta fynd av silvermynt har hittats just där. Mynten härstammar från orienten, volgabulgariska, bysantinska osv. Ett ytterligare motargument är att Gotland under vikingatiden kan liknas vid en frihandels zon dvs. ön tillhörde inte Sverige. När sedan stormakten Sverige, under 1500-1600, ville sätta sig själva på världskartan med en ärorik och storslagen historiebeskrivning placerades Birka på fastlandet eftersom den då tillhörde Sverige. Historieskrivaren Adam av Bremen beskriver under sitt besök 829 metropolen Birka, men nämner inte ens Gotland som då var en stor handelsstad. Detta kan alltså tolkas som om Birka i själva verket ligger på Gotland och/eller är namnet på ön.

Betyg: 5

Spänning: 4
Kärlek: 1
Sorlig: 1
Humor: 0

onsdag 24 juni 2009

David Baldacci, Samlarna

"Roger Seagraves lämnade Capitol Hill efter ett intressant möte som överraskande nog hade haft mycket lite med politik att göra. På kvällen satt han ensam i vardagsrummet i sin anspråkslösa förortsvilla efter att ha fattat ett viktigt beslut. Han var tvungen att döda någon, och denna någon var en betydelsefull person. Istället för att känna sig oroad såg Seagraves det som en värdig utmanning."

Andra delen av Baldaccis äventyr med Kamelklubben. Klubben består av som vanligt av Oliver Stone och hans följeslagare, ett nytillskott är Annabella Conroy, en av världens bästa svindlare. Kamelklubben tar sin uppgift, att ta reda på sanningen om vad som sker bakom dörrarna hos amerikas leddande män och kvinnor, på största allvar. I denna volym blir representant husets talsman mördad och kamelklubben finner ett samband till ett mord vid Libary of Congress.
Jag gillar framförallt Baldaccis tempo, som ständigt växlar, samt en härlig slutledningsförmåga.
Dock är Samlarna sämre än den tidigare Kamelklubben, jag saknar framförallt spänningen och det höga tempot vid slutet. Jag gillar nytillskottet Annabella och hoppas hon fortsätter meverka i kommande böcker.

Betyg: 5

Jag har beslutat mig för att använda en till gradering på böckerna för att ge läsarna en tydligare bild av innehållet. Det högsta är 10 och indelningen är följande:

Spänning: 5
Kärlek: 0
Humor: 4
Sorglig: 0

torsdag 18 juni 2009

J.K Rowling, The tales of Beedle the bard


"High on a hill in an enchated garden, enclosed by tall walls and protected by strong magic, flowed the Fountain of Fair Fortune. Once a year, between the hours of sunrise and sunset on the longest day, a single unfortunate was given the chance to fight their way to the Fountain, bathe in its waters and receive Fair Fortune for evermore."

En av mina drömmar är att Rowling ska fortsätta ge ut berättelser om Harry Potters värld. Denna lilla godbit utkom förra året och innehåller en samling sagor för unga trollkarlar och häxor.
The tales of Beddle the bald kan liknas vid de klassiska sagorna Törnrosa eller Snövit som vi mugglare (icke-magisk-kunniga människor) läser. En skillnad är att i Rowlings berättelse utövar hjältarna i sagorna magi. Magi i sagor som Askungen eller Snövit förknippas med häxor som använder sig av förgiftade äpplen eller sömnförtrollningar.
Sagorna är mycket korta och varje del efterföljs av kommentarer från Albus Dumbledore.
Detta är ett bra bok till att börja läsa berättelser på engelska för barn och ungdomar.
Harry Potters magiska värld kan skapa intressanta diskussioner i skolan t.ex. att unga trollkarlar vars föräldrar också är trollkarlar anses mer ädla och vara av rent blod mens trollkarlar där en eller båda föräldrarna är mugglare anses vara av lägre status. Dessa tankar genomsyrar framförallt den mörka eller onda sidan av Rowlings värld. Vilket kan skapa diskussioner kring ras, diskriminering osv.
Ett tips är att titta in på Rowlings kreativa hemsida http://www.jkrowling.com/en/

Betyg: 5


onsdag 17 juni 2009

Magdalena Graaf, Det ska bli ett sant nöje att döda dig

Många äro de biografer som står i bokhandlarens hylla av beryktade blondiner olika smakprov kan vara Paris Hilton, Carolina Gynning, Pamela Andersson, Victoria Silverstedt osv. Att jag började läsa Magdalena Graafs livshistoria berodde på att min syster rekommenderade den. Vad visste jag innan läsupplevelsen om Magdalena Graaf? Hon och systerns Hanna har fotats och synt i många semiporrtidningar, varit gift med Magnus Hedman och har med honom barnen Lancelot och Tristan (svårt att glömma namnen), mina kompisars prat om Let´s dance och framförallt sommarplågan "You got what I want" med andra ord det som står i skvaller pressen = Aftonbladet.
Det ska bli ett sant nöje att döda dig skildrar Magdalenas liv tillsammans med exmaken Jorma. Jorma misshandlar och psykiskt knäcker Magdalena under deras liv tillsammans. Hon får utstå slag, hot och ständigt höra vilken misslyckad hora hon är. Mitt i allt detta föds deras son Isak, som hjälper Magdalena att återfå livsgnistan. Hon tar hjälp av sin familj och flyr från Jorma och får nu istället kämpa mot myndigheter och ständiga dödshot från Jormas allierade.
Även om boken är mycket dåligt skriven så är den en stark skildring (likt Göm da) som gör att jag fastnar och vill veta hela berättelsen. Det enda jag inte kan förstå är hur föräldrarna tar kontakt med Jorma och efter lite omvändelse kallar honom sin förlorade son. Hur kan en mamma eller pappa förlåta och ta till sig en person som har slagit deras barn?

Betyg: 5

måndag 15 juni 2009

David Baldacci, Kamelklubben

Kamleklubben är en grupp människor som har tagit på sig ansvaret att skydda USA mot korruppta politiker i Vita huset. Vid ett av deras möten snubblar de över ett mord vilket leder till att medlemmarna blir indragna i sammansvärmningar de inte kunde ana.
Jag gillar Baldaccis rappa tempo och överraskande vändningar. Som ljudbok är Kamelklubben fantastisk då lyssnaren blir totalt paralyserad av berättelsen (rekommenderar ej att användas vid bilkörning ;).
Baldacci har skrivit många olika skildringar av USA, de flesta starkt kritiska till landets syn på arbabvärlden, krigen, oljan osv. Kamelklubben är den första av en triologi (kommer antagligen fler och ingen speciell ordning krävs).
Den andra heter Samlarna och finns nu på min MP3.

Betyg: 6

Agatha Christie, Sparkling cyanide

Min andra bok av deckardrottningen Agatha Christive. Gillade skarpt den första Murder in Mesopotamia. Tyvärr kan denna andra bok enbart liknas vid tortyr. Berättelsen är intetsägande, långtråkig och den ger inte läsaren en chans att själv luska fram vem mördaren är. Detta främst pga av att det inte händer något. Det enda nöje jag fann i detta verk var att lyssna på en fantastik berättarröst som gjorde bra skildringar av skottsk och klassisk och brittisk överklass dialekter.

Betyg: 2

Review: Visning pågår

Visning pågår by Sofie Sarenbrant My rating: 3 of 5 stars Jag försöker förstå mig på Sarenbrants storhet dvs. v...