lördag 14 april 2012

Maja Hagerman - Försvunnen värld



Boken är en sammanfattad rapport och analys av de fynd arkeologer har gjort under det största utgrävningsprojektet i Sveriges historia, den nya dragningen av E4:an norr om Uppsala. Hagerman visar i sin bok upp en helt nya värld för så väl den inbitna forskaren som nyfikna. Boken är mycket personligt skriven vilket underlättar och inspirerar till fortsatt läsande. Författaren bygger upp en historia från havet, upp på land och avslutad vid byarna. 

Det här har varit en mycket inspirerande bok att läsa framförallt för mig som undervisar i ämnet på gymnasienivå. Pennan har gått varm när jag skrivit ner intressant och lärorik fakta som jag kommer använda mig av i undervisningen. Maja Hagerman beskriver en värld som inte har ett skriftspråk vilket gör att de källor som analyseras är arkeologiska kvarlevor från en svunnen tid. Maja gör egna, intressanta analyser för att fylla i de tomrum som skapas i saknaden av skrift.  Hennes sätt att resonera känns trovärdig och inspirerande. Jag kommer ta med mig många tankegångar till min undervisning och det ska bli intressant att se hur eleverna analyserar i jämförelse med Maja. Självklart är delar av hennes tankar mycket spekulativa vilket också skapar rum för debatt i klassrummet. 

Språket är försåtligt vilket gör att den passar för lekman såväl som intresserade. Boken är kompakt men uppdelningen med bilder och kapitel underlättar. Hagerman ger en nyanserad bild på en tid i historien som brukar vara rotad i vad som är angivit i historieböckerna sedan årtionden tillbaka. Hon får mig upptäcka hur viktigt att belysa den del av historien som inte har skriftliga källor. Hon skapar forum för analyser och tankar kring hur det kunde ha varit att leva förr.  Jag hade aldrig tråkigt när jag läste den här boken.
För mer inspirerande läsning kring boken klicka här. 

Betyg: 8

Förlag: Norstedts
Sidor: 442
Utgiven: 2011
Författarland: Sverige
Övrigt: Hagerman har tidigare utgivet Spåren av kungens män som jag för tillfället lyssnar på.
Genre: facklitteratur

måndag 2 april 2012

Kristina Ohlsson - Askungar



Analytikern Fredrika Bergman trivs inte på sitt nya jobb vid polisen. Hennes arbetskamrater är rotade i att kunskap erhålls genom erfarenhet och inte via utbildningar på universitetsnivå. Fredrika står ändå på sig och kräver sin plats i arbetsgruppen. Hennes kunskaper sätts på prov när en liten flicka försvinner från ett tåg på vägen till Stockholm. Flickans far misstänks snabbt på grund av tidigare misshandelsanklagelser. Fredrika känner att de missat vitala spår från bortförandet vid tåget och att pappan är ett villospår, men ingen tar hennes teorier på allvar. När sedan ett spädbarn försvinner blir jakten på förövaren intensifierad.   

Det här blev en positiv överraskning. Kristin Ohlsson har gjort ett grundligt jobb i att bygga upp en spännande intrig där tiden ständigt är en påverkande faktor och där läsaren själv hinner med att dra slutsatser kring offren och förövarna.  Intrigerna mellan poliserna i enheten är fascinerande att följa och Ohlsson har byggt upp ett bra team där brister och erfarenheter blandas med varandra. Min största allians ligger med Fredrika men även hon har sina brister i framförallt en övertro på sitt kunnande och sin osäkerhet när det gäller polisyrket. Kriminalinspektör Peder Rydh är vresig och tvär men brinner ändå för sitt jobb och kan få en väldig fart när något går hans väg. Ledande kommissarie Alex Recht är nonchalant och släpper inte gärna in nya individer i gruppen och förnekar att det finns något som kallas analytiker. 

Det här är en bok som höjde upp vardagen och cykelvägen till jobbet. Jag såg fram emot att starta min MP3. Jag ser fram emot att lyssna på nästa bok, Tusenskönor. 

Betyg: 8

Förlag: Piratförlaget
Speltid: 12 h 18 min
Uppläsare: Mirja Turestedt (en ny bekantskap som fick klart godkänt)
Författarland: Sverige
Utgiven: 2009
Övrigt: Fredrika Bergman 1
Genre: deckare

Goldberg & Larsson - Svenska hackare



För många är hackaren en skurk. För andra är han en osäker tonåring med datorn och nätet som enda vänner. Men hackaren är också en hjältefigur och en fanbärare. Hackarens tro på teknikens möjligheter - och sin egen självklara rätt att använda den som han vill - har satt sin prägel på allt från 90-talets spirande hemdatorkultur, via 00-talets häftiga debatt kring The Pirate Bay till dagens diskussioner om övervakning och digital politisk aktivism.

Svenska hackare är en bok om människor, inte om maskiner. En berättelse om den brokiga skara personer som samlas under namnet hackare, och en inblick i en av vår tids mest mytomspunna subkulturer. Källa: bokus

Den här recensionen gör inte boken rättvis då jag dröjt alltför länge med att skriva den. Jag valde att ”läsa” boken eftersom jag undervisar på ett IT-program och jag anser att det är viktigt att föra in IT i min undervisning (matematik, historia och naturkunskap). Boken var bra och upplysande även om den stundom använde väl förlegade ord som superdator och cyberhackare. Bokens titel är lite vilseledande, visserligen ligger fokus främst på att presentera svenska hackare, grupper så väl som individer men boken berättar också om datorns och internets historia vilket är både upplysande och intressant. Många ord som jag stött på bland IT-kollegorna får sina förklaringar och jag har redan beslutat mig för att lyssna på boken igen för att kunskapen ska fastna ordentligt. Boken tar upp diskussioner kring aktuella ämnen som Pirate bay och Wikileaks med Julian Assange. Jag rekommenderar boken både till alla och framförallt tonåringar som är intresserade av IT (mest riktad till gymnasiet).  

Betyg: 6

Förlag: Norstedts
Speltid: 13h 8 min
Uppläsare: Tomas Bolme
Utgiven: 2011
Författarland: Sverige
Genre: facklitteratur

Review: Visning pågår

Visning pågår by Sofie Sarenbrant My rating: 3 of 5 stars Jag försöker förstå mig på Sarenbrants storhet dvs. v...