söndag 30 december 2012

Markus Lutteman - El Choco

Den här boken förvånade mig över sitt innehåll. Jag har länge haft den i mitt bibliotek och dragit ut på själva läsandet till oändlighet. Boken var en tips från systerns sambo som gillar facklitteratur från de mörkare delarna av samhället.

El Choco är berättelsen om Jonas Andersson, svensken som gjorde många, dumma och ibland barnsliga misstag i sin ungdom och nu får sota för detta i ett fängelse i Bolivia. I boken berättar Jonas öppenhjärtat om livet i fängelset, vägen tillbaka och att hitta kärleken på en osannolik plats.

Du får inte missa denna ljudbok, fantastiskt bra och jag har lärt mig mycket medan jag gjort tråkiga sysslor som att julpynta, städa och laga mat.

Betyg: 7

Förlag: Norstedts
Speltid: 15 h 24 min
Uppläsare: Markis Lutteman
Utgiven: 2008
Författarland: Sverige
Genre: facklitteratur

fredag 28 december 2012

Alexander McCall Smith - Livets skafferi

Ma Ramotswe är fortfarande ogift, trots att hon sa ja till Mr J L B Matekoni redan i slutet av den förra boken. Just nu undrar hon när bröllopet ska bli av, men hon vill inte pressa sin tillkommande. Han har nog med bekymmer ändå. Inte minst tänker han på den skrämmande frågan han fått av Mma Potokwani, den något framfusiga kvinna som förestår barnhemmet på orten. Mma Ramotswe sätts på prov och hon får använda sin intuition för att lösa situationen. Som läsare kan man bara tacka och ta emot. Här är ytterligare ett bevis på att bra berättade historier går rakt in i hjärtat. Källa: bokus





Jag lyssnade på denna bok i somras och har helt missat att skriva en recension. Bättre att du läser här.


Betyg: 5

Förlag: Bonnier audio
Uppläsare: Katarina Ewerlöf
Speltid: 5 h 49 min
Författarland: Storbrittanien
Utgiven: 2009
Genre: skönlitteratur

Justin Cronin - The twelve

Detta är fortsättning på Justin Cronins fantastiska bok The passage. Jag var oerhört rädd att öppna denna bok då dess föregångare är en av de bästa böckerna jag läst. The Passage är en av få böcker som fått högsta betyg på min blogg.

The Twelve tar vid några år efter händelserna i The Passage, jag vill inte gå in på detaljer utan lämnar dem till läsaren. Uppföljaren är bra och efter vissa tveksamheter njuter jag för fullt av innehållet. Önskar att jag läst på om karaktärerna lite mer innan då författaren är skoningslös i att inte ge återblickar.

Det som gör att denna bok inte når högsta betyg är att författaren faller in i den klassiska postapokalyptiska genren. I den första boken var det unika att läsaren fick vara med om utbrottet och sedan hoppa ca 100 år i framtiden. Inga förklaringar gavs till ur farsoten spreds över länderna, hur människor gjorde för att överleva eller vad som hände. Hundra år senare befinner vi oss i en koloni som kämpar för sin överlevnad. Det är detta som gör boken så unik, att jag som läsare måste använda hjärna och fantasi för att fylla i tomrummer, jag älskar det! I the Twelve får läsaren ta del av de saknade åren, samtidigt fortsätter också händelserna kring huvudkaraktärerna. Här tappar författaren lite magi genom att inte tillföra något nytt till genren utan kör på traditionella bitar när det gäller den postapokalyptiska genren.

Nu gäller det att lägga alla händelser på minnet då den sista delen i trilogin först kommer ut 2014.


Betyg: 9

Förlag: Orion
Sidor: 592
Utgiven: 2012
Författarland: USA
Genre: postapokalyptisk

torsdag 27 december 2012

Janne Teller - Om det var krig i norden

Jag hittade denna lilla bok via ett tips på bokbloggar.nu. Boken är formad som ett pass och innehåller bara ett fåtal sidor. Det är en upplysande bok om hur det är att komma till ett främmande land som flykting. Perspektivet är att Sverige blivit en diktatur och att människor flyr för att finna sin frihet, men möts i andra länder av främlingsfientlighet och utanförskap.


Jag mår dåligt av att läsa den här boken och tänker om det skulle hända, skulle detta bli min verklighet. Det här är en bra bok att diskutera i klassrummet. Den går snabbt att läsa och även eleven som inte tycker om att läsa kommer engagera sig. Boken är framförallt riktad till ungdomar.


Betyg: 5

Förlag: Lilla piratförlaget
Sidor: 59
Utgiven: 2012
Författarland: Danmark
Genre: ungdom

onsdag 26 december 2012

Isaac Marion - Varma kroppar

R kan inte minnas hela sitt namn, bara den första bokstaven. Hans liv är enformigt höjdpunkten på dagen är att åka i rulltrapporna som då och då rör sig i den gamla flygplatsen. R har en kompis som heter M, men deras samtal är fåordiga och behandlar mest enformiga ord. Åh, glömde att berätta att R är en zombie. Han vet inte hur länge han varit det, då och då ser han glimtar av sitt gamla liv. Ansiktslösa personer han inte minns namnet på, ibland blir han hungrig och beger sig mot staden för att hitta någon levande att äta. En dag händer något ovanligt, R och några följeslagare går till anfall mot en grupp levande människor. En flicka skriker plötsligt gastkramande och R hela livsuppgift förändras drastiskt .

Jag har läst mycket inom zombiegenren och gillar att någon vågar ge mot de traditionella riktlinjerna. Boken är charmig, underhållande och R övertygar läsaren i sin roll som omvändbar zombie. Berättelsen är perfekt balanserad utan att bli löjlig. Jag ser ni fram emot biopremiären i april. Trailern ser lovande ut, du hittar den på övrigt.


 Betyg: 6

Förlag: Mixförlag
Utgiven: 2012 (2010)
Författarland: USA
Sidor: 287
Övrigt: Boken har biopremiär den 5 april, författaren har skrivit på sin blogg att han planerar en uppföljare.
Genre: ungdom

lördag 1 december 2012

Vibeke Olsson - Sågspån och eld

 Om jag inte haft kostkarlarna. Då hade Sirkka kunnat bo hos oss, sluppit att bo på fattighuset. Men det går inte, för kostkarlarna. Ingen vill gå kostgång där det finns en lungsjuk.

Om jag slutade med kostkarlarna, blev spånkäring igen.
Då skulle pappa och jag aldrig få varm mat, skulle vi orka ändå?
Inte skulle vi kunna gå kostgång själva, då skulle hela min avlöning ätas upp.
Men för att hjälpa Sirkka.
Vem är jag som offrar en vän för varm mat?


Bricken på Svartvik fyller 20 år i sommar. Hon kommer aldrig att bli som alla de andra med sin halva hand, men arbete gör en till en riktig människa, och med kostkarlarna och deras aptit har hon arbete så att det räcker. Då hörs ett rykte på sågverket: Natan, han som gav sig av i vredesmod för ett par år sedan - han har kommit tillbaka!

Den avslutande delen i Vibekes trilogi om livet i Svartvik flyter på likt de övriga två. Det är mysigt att vara tillbaka i Svartvik, tempot är lugnt och vardagen glider förbi. En vardag som inte är lika glamorös mot vår egen men som präglas av kärlek, förståelse och gemenskap. Bitvis blir den lite långsam men det hör tiden till och jag borde själv försöka lugna ner livstempot.  Jag hoppas författaren väljer att fortsätta berättelsen om Bricken eller skapar en ny berättelse från delar av Sveriges okända historia.

PS Har du inte lyssnat på eller löst Vibeke Olssons bok Molnfri bombnatt har du något att se fram emot.

Betyg: 6

Förlag: Liber
Sidor: 367
Utgiven: 2011
Författarland: Sverige
Övrigt: del 3 i Svartvikstrilogin
Genre: skönlitteratur

Review: Visning pågår

Visning pågår by Sofie Sarenbrant My rating: 3 of 5 stars Jag försöker förstå mig på Sarenbrants storhet dvs. v...