söndag 31 mars 2013

Josephine Angelini - Helena

Helena är den blyga och duktiga tjejen i skolan, varje gång någon tittar på henne får Helena magknip. Hon är fantastisk på löpning men känner sig förövrigt normal. Vardagen ändras drastiskt när en ny familj flyttar in till det lilla samhället. Helena som vanligtvis är lugnet själv blir manisk och försöker döda Lucas, en av sönerna i familjen. Föga anar Helena att deras besök har triggat igång starka och märkliga krafter vars innehåll kan spåras tillbaka till Antikens Grekland.

 Jag blev positivt förvånad över denna bok, jag hade väntat mig en romantisk bok med någon form av övernaturliga krafter. Istället fick jag en spännande historia med en stark och annorlunda kvinnlig huvudrollsinnehavare. Lucas familj påminner i känslan mycket som familjen Cullen i Twilight utan den starka kärleken mellan huvudkaraktärerna. Visst finns det kärlek i Helena men den tar inte lika stort utrymme vilket jag trivs med. Jag har redan bokat nästa del i serien på Karlskoga bibliotek, jag ser fram emot att läsa den.


Betyg: 7

Förlag: Bonnier audio
Sidor: 489
Utgiven: 2011
Författarland: USA
Övrigt: Del 1 Starcrossed trilogin
Genre: ungdom, fantasy

torsdag 28 mars 2013

Bokcirkel: Carl-Johan Vallgren, Den vidunderliga kärlekens historia

Det är inte bara hans kärlek som är vidunderlig – utan också han själv, Hercule Barfuss. Alltsedan han föddes på ett glädjehus i Königsberg 1813 har han väckt människors fasa med sin vanställdhet. Han är också döv, och dvärg, men han har fått en sällsynt gåva – förmågan att läsa andras tankar. Den kommer att skänka honom ett våldsamt och märkligt öde, och farliga fiender.

Vi följer Hercule till kloster och dårhus, till Vatikanen och varietésällskap, Swedenborgianer och salonger, och får också inblick i framväxten av de dövas språk. Men först och främst är romanen en förunderlig och gripande kärlekshistoria. Hercule Barfuss glömmer aldrig den flicka som föddes på bordellen samma natt som han, och samhörigheten med henne. Källa: adlibris 


 Den här boken diskuterade vi under andra bokcirkelträffen. Jag gillade den första början av boken, men tappade sedan intresset när Hercule beger sig ut för att hämnas sin älskade. I det läget borde boken ha döpts om till "Den vidunderliga hämndens historia". Tre av oss i bokcirkeln tyckte inte alls om boken och en älskade den. Framförallt störde vi oss på språket där författaren bitvis gått till överdrift i sina beskrivningar av personer, miljö och dylikt.Vissa scener har etsat sig fast på näthinnan t.ex. scenen där björnen blir torterad eller när katten gör entré. Jag har svårt att se varför författaren fick Augustpriset, jag anar att det annorlunda språket spelade in.  

Betyg: 4

Förlag: Bonnier audio
Speltid: 10 h 33 min
Utgiven: 2007

Uppläsare: Författaren själv
Författarland: Sverige
Genre: skönlitteratur 

Ann Aguire - Enclave

Deuce föddes under jord, hennes hem är ett Enclave i en tunnelbana. Enclaven byggs upp av regler där du fostras till att bli breeder, hunter eller builder. De äldre styr och ser till att enclavens invånare följer lagen och utvisar de som missköter sig. Utvisning är likställt med döden då personen ensam måste möta tunnlarnas skräck, freaksen. Freaks påminner om människor men har huggtänder, vassa klor och lider av ständig hunger. Deuce uppdrag som huntress är att skaffa mat och förhindra att freaks kommer för nära enclaven. Hennes partner är den mystiske Fade som inte är född i underjorden utan kommer från ytan.

Jag har sedan några år tillbaka fattat tycke för postapokalyptiska böcker, min klara favorit är hittills The passage av Justin Cronin. Enclave hamnar också på min topplista då den är en härlig blandning av spänning, nyfikenhet och gåtor. Mina favoritbitar är där  huvudkaraktärerna hittar främmande föremål från en svunnen tid och att de försöker fundera ut vad de kan ha används till. Jag gillar att böcker är en statussymbol och att läsandet är en kunskap få kan använda sig av.

Författaren ger bitvis hintar om i vilken stad handlingen utspelar sig. Enclave är som en ungdomsversion av Metro 2033 där det går att göra kopplingar till böcker som The city of Ember. Det är lätt att fatta tycke för karaktärerna och jag ska snabbt inhandla del 2 i serien.

Betyg: 8

Förlag: Square fish
Sidor: 288
Utgiven: 2012
Författarland:
Övrigt: del 1 i Razorland Trilogin
Genre: ungdom

fredag 15 mars 2013

Lasse Wierup - Kokain drogen som fick medelklassen att börja knarka

Kokainet flödar i Sverige. Den vita drogen har gått från att vara en exklusiv jet set-markör till massans nya sätt att festa. Glöm yuppies och åttiotal. Tänk byggjobbare, forskare, bloggtjejer, mäklare, tatuerade gängmedlemmar och mängder av artister, journalister, brats och Båstadsfantaster.

Under 2000-talet har kokainet nått nya användare och kanske är det inte så konstigt. Kokainisterna själva vittnar om den ultimata självförtroendehöjaren, guldkanten i tillvaron, ett slags skumpa i pulverform som inte gör en full och dum. Olagligt? Förvisso. Men, som Grammis-vinnaren Andreas Kleerup sa i en Aftonbladet-intervju, "det är ju fortkörning också". Samtidigt råder fortfarande starka tabun kring bruket. Många kända svenskar har åkt fast, men nästan ingen har trätt fram och berättat vad de sökt och funnit i drogen.
 
Ett gigantiskt arbete ligger bakom boken och jag ger all heder till författarnas gedigna arbete. Bitvis blir det för mycket information och mina tankar seglar iväg på annat håll, men en klar majoritet är intressant och lärorikt. Thomas Bolme gör ett makalöst bra jobb med sin lugna och tydliga röst. 

Betyg: 7

Förlag: Norstedts
Speltid: 22 h 32 min
Utgiven: 2010
Författarland: Sverige
Genre: facklitteratur

söndag 3 mars 2013

Jay Asher - 13 skäl varför

Ett paket ligger hemma på din säng, inuti paketet hittar du ett antal kassettband. På kassettbanden har en tjej spelat in sin röst, rösten berättar om varför hon begick självmord och vilka personer som var delaktiga i beslutet som ledde till att hon tog sitt eget liv. Du är en av personerna som var delaktiga, du måste nu lyssna till hennes berättelse och sedan skicka banden vidare till nästa person.

Jag har genom hela boken svårt att få ett flyt i lösandet vilket beror på hoppen mellan Clay och Hannah. Bokens stycken är korta och det blir nästa att jag hoppar över en av karaktärerna bara för att inte tappa tråden. Jag kan förstå bokens popularitet då ämnet är nytt, spännande och lite tabu-belagt. Självmord är något det pratas lite om de olika medierna och framförallt i skolan.

Jag känner med Clay genom hela berättelsen, hans ångest över att inte ha gjort tillräckligt. Det är ibland lätt att missa att någon nära mår dåligt för att man är så upptagen med sina egna bekymmer.  Jag tror att den här boken skulle vara en intressant inledning inför en diskussion om självmord. Den berör och det unika är att personen som begick självmord ger sin röst hörd efteråt och berätta om varför hon gjorde det.

Betyg: 6

Förlag: Bokförlaget Lagenskiöld
Sidor: 302
Utgiven: 2010 (2007)
Originaltitel: Thirteen reasons why
Författarland: USA
Genre: ungdom

Review: Visning pågår

Visning pågår by Sofie Sarenbrant My rating: 3 of 5 stars Jag försöker förstå mig på Sarenbrants storhet dvs. v...