måndag 27 juni 2016

Meg Rosoff - Justin Case

Vår fjärde bok i cirkeln på jobbet och det är en fröjd att få träffa mina kollegor och diskutera ungdomslitteratur. Det är givande och skapar nya perspektiv då diskussioner riktas mot språket och uppbyggnaden. 

Till denna träff hade vi valt ett verk av årets Almapristagare, Meg Rosoff. Jag hade hört mycket gott om denna författare, framförallt hennes verk inom dystopiska framtidsmiljöer. Tyvärr blev många av oss besvikna av Justin Case, flertalet gav helt enkelt upp medan andra tvingade sig igenom. Undantaget var 1-2 i cirkeln som tycke den var helt okej. 

Justin Case är den ordinära tonåringen som vill vara annorlunda, vill byta skepnad och vara någon annan. Hemma finns hans lillebror Charlie som dyrkar varje steg som Justin tar och en mor som inte vågar ta i problematiken som tynger den äldsta sonen. Tillslut tar han modet till sig och ger sig iväg hemifrån med ett namnbyte, för att starta en ny tillvaro på den lokala flygplatsen. Med sig har han en osynlig hund och ett byte av klädstil. 

Jag finner att författaren ger sig in i tonårsvärldens dilemma med livet på ett humorist  och bitvis groteskt sätt. Jag blir snabbt trött på Justin och hans lama försök till identitetsbyte. Jag är också arg för att han lämnar sin lillebror som är nyckeln till historien. Ödets roll i historien trodde jag kunde liknas vid Döden som pratar i Boktjuven, men det blev en stor besvikelse i jämförelsen. 

Betyg: 3

Förlag: Brombergs
Sidor: 243
Utgiven: 2008
Författarland: Storbritannien
Översättare: Helen Ridelberg
Adlibris
Bokus
Genre: ungdom

onsdag 22 juni 2016

Muriel Barbery - Igelkottens elegans

Renée Michel är portvakt i en ståtlig fastighet i Paris finare kvarter. Hon är självlärd älskare av konst, musik, filosofi och litteratur. Hon lever sitt liv diskret bakom en övertygande schablonbild av den vresiga och obildade portvakten med få intressen utöver katter och skräniga teveprogram. 

Tolvåriga Paloma Josse bor med sin familj i en paradvåning i samma hus. Hon är brådmogen, överbegåvad och försöker förgäves bete sig som sina jämnåriga. Hon tycker livet är absurt, känner sig oälskad och har bestämt sig för att begå självmord på trettonårsdagen. Renée och Palomas vägar koras när den japanske affärsmannen Kakuro Ozu flyttar in. Källa: Bokus

Jag älskar språket i Igelkottens elegans men tyvärr fångar inte boken mitt intresse. Jag borde älska den, då resten av världen har fängslats av denna författares intellektuella texter. Jag har läst någonstans att Igelkottens elegans blev en oväntad försäljningssuccé då den blev upptäckt av bokhandlarna själva och inte av bokkritikerna. 

Betyg: 5

Förlag: Ordfront ljud
Speltid: 9h 37 min
Inläsare: Kerstin Andersson
Utgiven: 2009
Författarland: Frankrike
Bokus
Adlibris
Genre: skönlitteratur

tisdag 21 juni 2016

Katerina Janouch - Babyrace

Som matstylist inom reklambranschen har Sandra knappt tid att träffa sina kompisar. Chansen att träffa en man är ännu mindre. Men den biologiska klockan tickar obönhörligt i bakgrunden. 

Under en middag hos bästisen Emily börjar de två tjejerna erkänna att de faktiskt båda är ganska sugna på det där med barn. Några timmar, och många glas senare utbrister Emily: Vet du? Vi har ett babyrace. Den som blir på smällen först vinner! Källa: Bokus

Det här är en perfekt bok att lyssna på när jobbet är som stressigast (nationella prov, betyg rättning osv.). Babyrace är IQ-befriad och lättsam vilket är skönt och rofyllt för min hjärna. Många moment blir jag irriterad på vilket är naturligt om man studerar bokens innehåll t.ex. den lättsamma tanken att ett barn inte innebär några svårigheter utan bara mys och gullighet. Att dessutom bli gravid vid ett tillfälle av oskyddat sex med en partner vars namn du inte vet är en dålig förebild och visar bara på vikten av god sexualundervisning i skolan och i hemmet.

Jag kommer läsa del 2 i babyrace då jag behöver något lättsamt när höstterminens betyg ska sättas. Jag rekommenderar denna bok om du behöver något IQ-befriat att lyssna på, inget för ungdomar eller den som gillar ett utvecklat språk. 

Betyg: 5

Förlag: Bokfabriken
Uppläsare: Anna Marie Käll
Speltid: 8h 45 min
Utgiven: 2015
Författarland: Sverige
Adlibris
Bokus
Genre: skönlitteratur

Review: Visning pågår

Visning pågår by Sofie Sarenbrant My rating: 3 of 5 stars Jag försöker förstå mig på Sarenbrants storhet dvs. v...